Що таке Фейхоа?

Фейхоа – незвичайна назва для нас. Непримітні на вигляд плоди фейхоа, хоча і з’являються на прилавках постійно, ще не стали популярними в тій мірі, в якій це заслуговують.

Що таке — фейхоа?

Фейхоа родом із тропіків, точніше, Південної Америки, але воно ще до війни було привезено в Закавказзя, де прекрасно прижилося. І зараз найчастіше на прилавках плоди фейхоа саме звідти.

Час його активного плодоношення припадає на листопад-грудень, тому вже в листопаді на прилавках ринків з’являються ці досі незвичні плоди. Часто, щоб залучити покупців, продавці ставлять поруч з фейхоа таблички, де намагаються розповісти, що це за екзотичний фрукт такий і «з чим його їдять».

Однак, люди не надто активно розкуповують субтропічну екзотику, мабуть, не надто довіряючи саморобної рекламі. У різноманітних книгах і статтях написано, що «плоди фейхоа дуже смачні й ароматні, а запах їх нагадує суміш суниці, ананаса і ще чогось дуже приємного. Для того, щоб цей смак проявився повною мірою, плоди повинні бути стиглими, а стиглі плоди неможливо транспортувати.

Нічого страшного в цьому немає; фейхоа відмінно дозріває при зберіганні. Якщо ви купили тверді плоди, терпляче дочекайтеся, поки вони не стануть м’якими на дотик. Тоді фейхоа стане схожою на желе і набуде справжнього смаку та аромату. Фахівці запевняють, що корисні властивості при «штучному» дозріванні, не губляться.

Fejhoa_1

Корисні властивості фейхоа

Корисні властивості фейхоа важко переоцінити! Перш за все, фейхоа — єдина рослина, якe за вмістом йоду можна порівняти з морепродуктами. Унікальною властивістю плодів фейхоа, вирощених в природних умовах, є наявність в них водорозчинних сполук йоду (до 40 м на 100 г м’якоті). Цим вони зобов’язані морським бризам, несучим з собою летючий йод. Так що справжню цінність представляють тільки плоди, що виросли під справжнім сонцем у справжнього моря.

І в науковій, і в народній медицині плоди фейхоа застосовують при захворюванні щитовидної залози. Їх рекомендують вживати також при гіпо- та авітамінозі С, запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, гастриті, пієлонефриті.

Крім захворювань щитовидної залози, пов’язаних з нестачею йоду в організмі, свіжі, варені або протерті з цукром плоди фейхоа дуже корисні людям, страждаючим атеросклерозом.

Фейхоа містять не тільки йод, плоди цієї рослини містять велику кількість вітаміну С, сахарозу, пектинові речовини, клітковину. За їх кількістю фейхоа навіть перевершує інші ягоди.

При вживанні плодів фейхоа виникає певна суперечність між смаком і користю. Справа в тому, що шкірка плодів в принципі їстівна і, більш того, дуже корисна, оскільки містить такі фенольні сполуки як катехіни і лейкоантоціани, біологічно активні речовини, що є сильними антиоксидантами, що допомагають профілактиці онкологічних захворювань. Але, володіючи терпким смаком, шкірка псує смак продукту.

Можна вчинити просто: плоди очистити, шкірку висушити і заварювати разом з чаєм, щоб жоден антиоксидант не пропав. А з очищених плодів можна приготувати масу смачних страв: це і салати, м’ясні соуси, різна випічка. Особливо смачний джем або варення з фейхоа.

А найпростіше, можна пропустити фейхоа через м’ясорубку і засипати цукром (у співвідношенні: на 1 кг фейхоа на 1 кг цукру, а якщо зберігати при кімнатній температурі, то до 2 кг цукру). Таке «сире» варення дуже корисно для підвищення імунітету.


  ПОДПИСЫВАЙТЕСЬ НА НАШИ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛЫ О ЗДОРОВЬЕ ПО АЮРВЕДЕ  🙏 Ayurveda_UA

АЮРВЕДА UA
https://t.me/ayurvedaua

Первый Телеграм канал на украинском языке о здоровом образе жизни с помощью Аюрведы и других восточных медицинских систем. Самая выборочная и полезная, интересная и актуальная информация для достижения идеального здоровья.

Ayurveda_Portal

АЮРВЕДА ПОРТАЛ
https://t.me/ayurveda_rosa

Наш второй, международный русскоязычный Телеграм-канал для любителей аюрведы всего мира. Двуязычным согражданам рекомендуем подписаться на оба канала.

Вы узнаете много интересного и полезного : статьи, видео, интервью, афоризмы, рекомендации, рецепты вегетарианской кухни, и все то, что поможет вам получить проверенные тысячелетние знания о психическом и физическом здоровье человека.

Аюрведа – древнейшая наука не только о том, как жить без болезней, но и о том, как стать эффективным и счастливым. Уникальное знание себя, работы тела, которое полезно для вас. Наверное, самая важная информация в нашей жизни.

Переходите по ссылкам, знакомьтесь с секретами аюрведы. Обязательно подписывайтесь, будьте здоровы и счастливы, дорогие друзья!

Автор: Роса ТВ
Теги
Ведическая кухня
Откажитесь от еды на 1 день и вот, что случится!
Медицина, наконец, признала: болезни можно лечить силой мысли!
Целебная зубная паста с сильным отбеливающим действием
Как йога лечит диабет
Итальянский салат с макаронами
Вы этого точно не знали. Матерные слова (маты) - это имена демонов
6 лучших лекарственных трав для защиты печени
Как мучное влияет на иммунитет? Почему вредно есть хлеб
Натуральные антибиотики: едим и лечимся
Юрий Авраменко: Аюрведа и 3 закона мироздания. Часть 2
Справиться с осенней депрессией и помочь организму перенести сезонные изменения поможет ароматерапия
Аюрведа. Семь дхату
Аюрведический подход к механизмам развития хронических заболеваний. Болезни – друзья и болезни - вра...
Гармония цвета и Аюрведа
Памятка по Ковиду - 35 правил здоровья

Login


Lost your password?

РОСА ТВ - МІЖНАРОДНИЙ ПОРТАЛ ЗДОРОВЬЯ, АЮРВЕДИ ТА ДУХОВНИХ ПРАКТИК

 Виберіть, будь-ласка, мову перегляду та закрийте вікно хрестиком

  EnglishFrenchGermanItalianPolishRussianSpanishUkrainian