Главная » Статьи » Здоровье » Набратися сил на весь рік

Набратися сил на весь рік

Про те, що кожному з нас важливо відпочивати, знають усі. Але не всі знають, що таке корисний відпочинок. Деякі навіть і не замислюються про те, що без повноцінного відпочинку неможливо жити здоровим і щасливим життям. Періодичний відпочинок, розслаблення — це те, що вкрай необхідно для нашого тіла і психіки. Якщо людина вважає, що у нього немає часу для відпочинку, то скоро йому мимоволі доведеться витрачати свій дорогоцінний час для відвідування лікарів.

  • Відпочивайте щодня потроху. Протягом дня крім сну нам необхідно знаходити час для відпочинку і розслаблення. Американські вчені довели, що людина, яка щогодини відпочиває по 10-15 хвилин і знаходить близько години для відпочинку після обіду, набагато продуктивніше працює, і його здоров’я більш міцне.
  • Не пропускайте вихідних. Сучасне суспільство вимагає від нас важко працювати протягом тижня — необхідна повна віддача на роботі. Відбувається багато непотрібної — за великим рахунком — суєти. Тому важливо знайти час, щоб повністю відключитися від роботи, приділити увагу сім’ї, дітям, подивитися на себе і своє життя з боку. Також ми повинні відпочивати один день на тиждень. Буддисти вважають, що відпочинок в суботу продовжує життя. В індійській астрології субота — це день Сатурна — день відпочинку і відстороненості від загальної метушні. Старий Заповіт та в цілому іудаїзм теж рекомендують відпочивати раз на тиждень, в суботу.
  • У відпустку потрібно їхати. Як мінімум 25-45 днів у році ми повинні проводити у відпустці. Найкраще відпочивати далеко від місця постійного проживання, тим самим ми змінюємо енергетику. Важко повноцінно відпочити в тому місті, де ми напружено працюємо, хоча б тому, що ми не зможемо повністю відволіктися від рутини. Безумовно, необхідно враховувати клімат тієї місцевості, куди ви їдете. Можна порекомендувати для відпочинку Ізраїль та Індію — там є і місця для активного відпочинку і медичні клініки для очищення, не кажучи вже про святі місця, де можна відпочити душею. Проте їхати в ці країни найкраще навесні або восени, коли не дуже жарко. Дуже важливо відпочивати на природі, тому що в місті ні наше фізичне тіло, ні наша душа не розслабляються. Дуже важливі нові враження. Якщо ви знайомитеся з новою культурою, то добре відпочити можна навіть і в місті. Справа в тому, що коли людина як губка вбирає щось нове, у неї відкриваються всі системи, вона стає більш чутливою. А якщо ви отримуєте нові враження на природі — це ще краще! Пам’ятайте, що в середньому для адаптації до інших кліматичних умов потрібно від трьох до семи днів.
відпочинок

© dadoll flickr.com

  • Відпочивайте з гідними людьми. Окрім місця і виду відпочинку ще дуже важливо з ким ми відпочиваємо. Бажано, щоб ці люди надихали вас, давали тільки позитивні емоції. Древній мудрець говорив: «Не бувайте там, де вас не люблять». Відповідно, хороша доброзичлива атмосфера відпочинку дуже істотна.
  • Харчуйтеся правильно. У відпустці потрібно звести до мінімуму або краще взагалі відмовитися від вживання алкоголю, куріння, від чорної кави, м’яса. Під час відпочинку ви наповнюєте тіло і дух новою енергією на рік вперед, а якщо ви їсте шкідливу їжу, то, навпаки, відбираєте сили в організму. Але є і ще один важливий момент, на який не завжди звертають увагу: тілу необхідно періодично поститися. Адже органам травлення теж треба періодично відпочивати. Є люди, які протягом усього року харчуються правильно. Вони раз і назавжди прийняли для себе певні правила і їх дотримуються. Зрозуміло, якщо така людина трохи послабить контроль під час відпустки, нічого страшного не трапиться. Чому дуже важливо стежити за харчуванням? Тому що під час відпочинку розкривається наше тонке тіло, і якщо ви п’єте алкогольні напої та їсте важкі продукти, це може весь відпочинок звести до нуля. Звичайно, можна трохи розслабитися, необов’язково весь час тримати себе в жорстких рамках.
  • Харчуватися правильно — зовсім не означає харчуватися несмачно. Свіжі овочі та фрукти — хіба це не прекрасна їжа? Наше тіло дуже втомлюється за рік, тому йому необхідно дати відпочинок. Якщо ви хочете кинути пити або скоротити споживання алкоголю, дуже важливо хоча б на якийсь час відмовитися і від м’яса. М’ясо стимулює агресію, тому, щоб її хоч якось пом’якшити, людина інтуїтивно тягнеться до алкоголю, оскільки він на якийсь час дозволяє зняти напругу. Тільки уявіть, як вбивають тварин і яку енергію несе нам м’ясо. Енергія розпаду разом з трупною отрутою передається людині. Є люди, які запевняють, що вони зовсім не можуть розслабитися без алкоголю. Насправді алкоголь тільки посилює проблему, а ефект, який він дає, дуже недовгий.
  • Проводьте час на сонці. Сонце — головне джерело енергії, воно дає прану — головну рушійну силу у Всесвіті. Пам’ятайте, що перебування на сонці з 11.30 до 16.30 шкідливо для організму. Найкорисніші — ранкові та вечірні промені. Намагайтеся якомога більше часу проводити на свіжому повітрі.
  • Пийте більше води. Якщо протягом усього року ми повинні випивати мінімум 2 літри води в день, то влітку необхідно не менше двох з половиною літрів. Мова йде тільки про воду, не включаючи чаю або інших напоїв. Якщо ви п’єте протягом дня збезводнювальні і шкідливі для організму рідини (каву, чорний чай, пиво, газовані напої, алкоголь), то потрібно пити ще більше води.
відпочинок, відпустка

Taken in july in Rudolstadt © Kraetzsche flickr.com

  • Вибирайте сприятливі місця для відпочинку. Відпочинок поблизу моря і водойм дуже корисний дорослим і особливо дітям. У перші роки життя діти перебувають під впливом Місяця, а Місяць відповідає за рідини. У ранньому віці формуються психіка і свідомість, а вода дуже заспокоює. Гори, де є водоспади та озера, — теж дуже вдалий вибір. Мабуть, всі природні місця гарні для відпочинку, за винятком пустелі. Там хороша енергія тільки ранньою весною, коли все цвіте. В інший час перебувати в пустелі небажано: розпечена пустеля забирає енергію. Крім того, несприятливі дуже холодні пустельні місця з сильними вітрами. Не варто відпочивати у великих містах, в яких багато негативної енергії.
  • Відпочивайте не тільки тілом, а й душею. Повноцінний відпочинок це відпочинок тіла, відпочинок розуму і відпочинок духу. Те, що люди зазвичай мають на увазі під відпочинком, відноситься якраз до фізичного рівня. Людині необхідно висипатися, знизити активність, щоб фізично розслабитися, — це правда. Але не менш важливі й інші моменти. Свіжі ідеї з’являються тільки на відпочинку, коли виходить відволіктися від рутини. Це підтверджують і психологи, вони давно помітили, що щасливі осяяння, які допомагають людям якось поліпшити свою кар’єру і вирішити складні питання, відбуваються саме тоді, коли людина відпочиває, бажано на природі. Тому на Заході навіть стали більше робити корпоративних виїздів за місто.
  • Звичайно, самий простий і ефективний відпочинок для розуму — це медитація. Найпростіший спосіб навчитися медитації — це почати з дихання. Концентрація на диханні дуже швидко заспокоює дух і призводить дихальні органи людини в порядок. Постарайтеся дихати якомога повільніше. Чим повільніше людина дихає, тим він довше живе. А найкращий відпочинок для душі — це читання хороших книг, відвідування храмів, молитва, спілкування з мудрими і приємними людьми. Те, що людина навіть у відпустці не може відвернутися від проблем — (за моїми спостереженнями) це одна з головних причин розлучень і навіть ранніх смертей.
  • Зазвичай з працею відключаються від турбот люди ментального складу. Такій людині можна порадити ось що: насамперед потрібно зрозуміти, наскільки важливо відволікатися від роботи. Просто усвідомте на рівні інтелекту, як це небезпечно. А потім поставте перед собою мету. Прекрасний спосіб відпочити — відключити мобільний телефон, не перевіряти електронну пошту і не дивитися телевізор. Останнім часом людям дуже важко відпочити, тому що ми обплутані Інтернетом та мобільними телефонами. Людину можуть в будь-якій точці земної кулі дістати в буквальному сенсі цього слова. Дуже важливо відключатися і від телевізора, адже новини, які він нам дає, дуже рідко несуть позитивний заряд. Політика, криза, терористичні акти — який тут може бути відпочинок? Найкраще, якомога більше часу проводити на природі і навіть не говорити на негативні теми. Може здатися, що такий відпочинок — це втрата часу. Але насправді доведено, що всі важливі відкриття і свіжі ідеї з’являються у людини саме в ті моменти, коли він максимально розслаблений.

Тож відпочивайте, набирайтесь сил на весь рік і будьте здорові!


  ПОДПИСЫВАЙТЕСЬ НА НАШИ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛЫ О ЗДОРОВЬЕ ПО АЮРВЕДЕ  🙏 Ayurveda_UA

АЮРВЕДА UA
https://t.me/ayurvedaua

Первый Телеграм канал на украинском языке о здоровом образе жизни с помощью Аюрведы и других восточных медицинских систем. Самая выборочная и полезная, интересная и актуальная информация для достижения идеального здоровья.

Ayurveda_Portal

АЮРВЕДА ПОРТАЛ
https://t.me/ayurveda_rosa

Наш второй, международный русскоязычный Телеграм-канал для любителей аюрведы всего мира. Двуязычным согражданам рекомендуем подписаться на оба канала.

Вы узнаете много интересного и полезного : статьи, видео, интервью, афоризмы, рекомендации, рецепты вегетарианской кухни, и все то, что поможет вам получить проверенные тысячелетние знания о психическом и физическом здоровье человека.

Аюрведа – древнейшая наука не только о том, как жить без болезней, но и о том, как стать эффективным и счастливым. Уникальное знание себя, работы тела, которое полезно для вас. Наверное, самая важная информация в нашей жизни.

Переходите по ссылкам, знакомьтесь с секретами аюрведы. Обязательно подписывайтесь, будьте здоровы и счастливы, дорогие друзья!

Автор: Роса ТВ
Теги
Експерт зі здорового харчування Павло Себастьянович
Алкоголь в аюрведе
Аир. Аюрведа
Что Вы знаете о Наули?
Десятидневный курс очищения организма
Зеленая еда — невероятная польза для вашего здоровья
Согласно йоге у человека не одно тело, а пять
Аюрведические принципы питания
Светлана Твардовская: Аюрведа и конституция человека
Совершенно нет сил?
Бессонница и что нужно делать, чтобы быстро заснуть. Советы доктора Аюрведы
Советы доктора Тензина Вангпо: если болят суставы
Татьяна Черниговская: Как тренировать мозг
Как вывести слизь из организма и стать здоровее на 10 лет?
Забота о себе: 6 способов сбалансировать энергию зимней вата-доши
На грани выносимости – дофамин и как его поднять

Login


Lost your password?

РОСА ТВ - МІЖНАРОДНИЙ ПОРТАЛ ЗДОРОВЬЯ, АЮРВЕДИ ТА ДУХОВНИХ ПРАКТИК

 Виберіть, будь-ласка, мову перегляду та закрийте вікно хрестиком

  EnglishFrenchGermanItalianPolishRussianSpanishUkrainian