Главная » Статьи » Йога » Пранаяма — дихайте правильно

Пранаяма — дихайте правильно

Пранаяма є невід’ємною частиною йогічної практики. Ці дихальні вправи були розроблені великими мудрецями давнини, які знали, що при правильному диханні людський організм накопичує цілющу силу. Слід зазначити, що майже всі сучасні дихальні техніки так чи інакше ґрунтуються на пранаямі.

Що таке пранаяма

Саме слово «пранаяма» складається з двох інших: прана (життєва енергія, яка пронизує все у Всесвіті) і яма (в перекладі з санскриту означає контроль, зупинка, смерть). Виходячи з цього, нескладно зрозуміти, що пранаямаце здійснення контролю над диханням. Четвертий ступінь «восьмиступінчатого шляху» класичної йоги стародавнього мудреця і вчителя Патанджалі називається саме так.

Людина, яка дихає правильно, зміцнює свою дихальну систему, у нього нормалізується робота серця і артеріальний тиск, підвищується імунітет. Також пранаяма надає позитивний вплив і на нервову систему. У мозок надходить більша кількість кисню, внаслідок чого у людини покращується розумова діяльність і підвищується її продуктивність. Бадьорість тіла і духу, гарний настрій — це теж результат впливу пранаями.

«Керуючи диханням, йогин управляє думкою. Керуючи думкою, він керує і диханням (праной)»,- так говориться у фундаментальному йогічному тексті XVI століття «Хатха-йога-прадіпіка».

Головними поняттями пранаями є: пурака (вдих), кумбхака (затримка дихання після вдиху), речака (видих) і шуньяка (затримка після видиху). Пранаяма — це дуже потужна техніка. Вважається, що вона робить набагато більш сильний вплив на організм людини, ніж асани.

Деякі правила виконання пранаями

Досвідчені йоги рекомендують займатися пранаямой регулярно, і робити це в провітреному приміщенні, а краще — на вулиці. Відразу після прийому їжі займатися не варто; почекайте кілька годин, поки їжа не перетравиться. Ідеально, виконувати пранаяму рано вранці.

Під час пранаями потрібно перебувати в зручній для вас позі, уникаючи будь-якого напруження і тим більше дискомфорту. Можна виконувати дихальні практики, сидячи на підлозі зі схрещеними гомілками.

Дана практика вимагає від учня концентрації уваги. Приступати до пранаями потрібно в зосередженому стані, коли вся увага сфокусована на вдиху і видиху, а також власних внутрішніх відчуттях. У тому випадку, якщо ви будете думати про щось стороннє, то ефективність значно знижується, і ви тільки витратите даремно час.

Новачкам потрібно ставитися до практики уважно. Якщо у вас запаморочиться голова або буде відчуватися якийсь дискомфорт, то обов’язково припиніть виконання вправи. У такій ситуації краще всього лягти і відновити своє природне дихання.

Якщо ви тільки приступаєте практикувати пранаяму, то почніть з мінімальної кількості вдихів і видихів, з кожним черговим заняттям збільшуючи їх тривалість і кількість.


  ПОДПИСЫВАЙТЕСЬ НА НАШИ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛЫ О ЗДОРОВЬЕ ПО АЮРВЕДЕ  🙏 Ayurveda_UA

АЮРВЕДА UA
https://t.me/ayurvedaua

Первый Телеграм канал на украинском языке о здоровом образе жизни с помощью Аюрведы и других восточных медицинских систем. Самая выборочная и полезная, интересная и актуальная информация для достижения идеального здоровья.

Ayurveda_Portal

АЮРВЕДА ПОРТАЛ
https://t.me/ayurveda_rosa

Наш второй, международный русскоязычный Телеграм-канал для любителей аюрведы всего мира. Двуязычным согражданам рекомендуем подписаться на оба канала.

Вы узнаете много интересного и полезного : статьи, видео, интервью, афоризмы, рекомендации, рецепты вегетарианской кухни, и все то, что поможет вам получить проверенные тысячелетние знания о психическом и физическом здоровье человека.

Аюрведа – древнейшая наука не только о том, как жить без болезней, но и о том, как стать эффективным и счастливым. Уникальное знание себя, работы тела, которое полезно для вас. Наверное, самая важная информация в нашей жизни.

Переходите по ссылкам, знакомьтесь с секретами аюрведы. Обязательно подписывайтесь, будьте здоровы и счастливы, дорогие друзья!

Автор: Роса ТВ
Теги
Музыкальный альбом Yoga Mantras & Dance
"Люди": Александр Барабаш
6 способов повысить жизненную энергию
Простая ежедневная йога
Эффективный способ снизить артериальное давление за 5 минут
Самый простой секрет долголетия
5 преимуществ Позы Дерева
Приятное с полезным: ПРАНАЯМА НА ПРОГУЛКЕ
Цветомедитация: лечимся красным цветом
10 цитат Свами Вивекананды о духовном пути
Джала-нети – простой способ от простуды и аллергии по Аюрведе
Голубые зоны: 9 правил долголетия от людей, которые живут дольше всех
Йогатерапия. Шейно-грудной отдел
Виньяса йога для начинающих
Что такое намасте
9 цитат доктора аюрведы и йогатерапии Мадавана Мунусами

Login


Lost your password?

РОСА ТВ - МІЖНАРОДНИЙ ПОРТАЛ ЗДОРОВЬЯ, АЮРВЕДИ ТА ДУХОВНИХ ПРАКТИК

 Виберіть, будь-ласка, мову перегляду та закрийте вікно хрестиком

  EnglishFrenchGermanItalianPolishRussianSpanishUkrainian