Главная » Статьи » Духовность » Вдячність зупиняє важку карму

Вдячність зупиняє важку карму

Ми можемо опинитися в самому центрі раю, не виходячи зі своєї власної квартири, але якщо в наших бажаннях присутній заздрість, корисливість і гордість — світ може легко перетворитися на наше індивідуальне пекло.

Світ реагує на наші бажання як особистість, він чекає від нас дружелюбності, безкорисливості і любові. Ми самі створюємо атмосферу навколо себе, тому мудрець завжди починає зміни зі свого власного характеру, розуміючи, що проблема знаходиться в самому нашому серці, а не в оточенні, не в сусідах, не в товаришах по службі, не в подружжі. Вдячність не лише виліковує нас, а й — виправляє наші помилки минулого.

Чому так трапляється?

Тому що цей світ влаштований за принципом навчання. Ми — учні цього світу, які повинні розвинути в собі якості учня. Усі навколишні — це наші вчителі. Вони спеціально послані долею, щоб викласти нам уроки життя, які повинні навчити нас відрізняти хороше від поганого.

Справжній учень здатний вчитися у всього, з чим зводить його доля. Він може навчитися навіть у каменю! Камінь лежить в 50-градусну спеку кілька місяців, потім всю зиму він лежить у страшному холоді, в результаті таких перевантажень він — БАХ — і розлітається на дві половини, але все одно залишається лежати на колишньому місці. А ми при першій же неприємності готові втекти з сім’ї, кинути роботу, переїхати в іншу країну…

Вороже ставлення до світу є найнебезпечнішим, тому що викликає вороже ставлення світу до нас самим. Так починається найнеприємніша частина нашого навчання. Це схоже на те, що студент вибирає квиток на іспиті, квиток йому не подобається, так як він не знає правильної відповіді, і він починає ображати викладача і звинувачувати його в упередженому ставленні.

Як дізнатися в собі ознаки ворожого ставлення до світу?

По тому, чи відчуваємо ми заздрість. Заздрість — це незгода з тим, що наші бажання виконуються в інших. Зазвичай думають, що пристріт — це коли хтось на нас погано подивився, але насправді справжній пристріт — це коли ми дивимося на успіх іншої людини з заздрістю. Це відразу викликає в нашому житті кармічні реакції, які призводять до самознищення, і в першу чергу від людини йде щастя.

Щастя — це плід подяки. Чим більше ми вдячні людям, чим більше ми вдячні долі і Богу, тим більше плодів щастя розквітає на дереві нашої свідомості.

Не яблука роблять наш імунітет стійким, не холодні обмивання і не чьяванпраш, а просте слово, якому нас вчили з самого дитинства, — слово «дякую»! Кожне щире «дякую» позбавляє нас від однієї з хвороб, якою ми могли б захворіти в цьому житті, а кожне невимовне «спасибі» додає одне захворювання до нашої кармі. Це і є наше призначення, яке приховано в цьому слові: дарувати благо всім оточуючим нас!

цар і заколот

Історія про царя і заколот

Одного разу великий цар Індії почув про те, що в його царстві назріває заколот. Він послав своїх кращих сищиків, щоб вони дізналися, звідки вітер дме. Сищики дісталися до таверни, де збиралися теслі, які живуть неподалік, від царського палацу. Саме з цього місця і почалися заворушення в державі. Виявилося, що щовечора в цю таверну приходив перекусить місцевий тесля, який жив навпроти царського палацу, і його вікна виходили прямо на царський балкон. Він заходив в таверну і говорив, що сьогодні знову «цей цар виходив на свій балкон о восьмій ранку, а його цариця годувала його виноградом, і це в той час, як ми всі так важко працюємо за якісь копійки…». Шпигуни послухали ці розмови і зникли в нічному тумані.

Рано вранці до теслі постукали. Він відчинив двері і, на свій подив, побачив царських астрологів, які стояли, схиливши перед ним голови. Вони сказали йому, що сьогодні настала нова астрологічна ера, і зірки розташувалися так, що вказали на нього як на нового царя, тому з завтрашнього дня він повинен приступити до обов’язків правителя держави. Тесляр спочатку для пристойності відмовився, але потім з радістю погодився і переїхав жити в палац.

Але розбудили його вже о 2:00 ночі. Новоспечений цар спочатку не зрозумів, що сталося, але його слуги пояснили, що цар повинен відстояти всю заутреню в храмі, щоб як слід помолитися про успішний день для всього царства. Через кілька годин молитви його спровадили в зал для занять військовим мистецтвом, де його кілька годин мутузили кращі борці країни. Після цього він повинен був підписати кілька десятків смертних вироків, прийнявши тверезе і обдумане рішення. І нарешті, о восьмій ранку його відпустили поснідати.

Він, похитуючись, вийшов на балкон, потягнувся, і в цей час підійшла цариця і пригостила його лише виноградом. Цар зрадів і запитав: «Що, сніданок починається?». «А це і був сніданок, — сказала цариця. — Цар повинен давати приклад аскетизму. Тепер прийшла пора приступити до справжніх справ». І в цей момент цар побачив з балкона віконце свого маленького будинку навпроти і все зрозумів.

У цей момент знову прийшли астрологи і сказали, що становище світил знову концептуально змінилося, так що термін його правління закінчився. Забрали корону і випровадили з палацу. Тесляр прийшов у свою таверну, сів, щоб перекусити, і почув, як хтось із відвідувачів обурювався, що сьогодні новий цар обжирався на балконі виноградом. Він встав і голосно сказав: «Ніколи, більше ніколи не критикуйте при мені цього царя!»

Подяка

Подяка — це одна з основних ознак розвитку нашої свідомості, але найцікавіше полягає в тому, що подяка зупиняє карму. Якщо ми, наприклад, вдячні хворобі як своєму вчителеві, який карає нас за неправильну поведінку, ця хвороба перетворюється на частину духовного розвитку. Одним словом, подяка перетворює неприємність в аспект духовного щастя. Невдячну людину нещастя вбиває, а вдячного — надихає. І зрозуміти це можна тільки ставши вдячним …

Якщо у нас проблеми на роботі, ми повинні бути вдячні долі, що у нас хоча б є робота.

Якщо у нас проблеми в сім’ї, ми повинні бути вдячні, що у нас хоча б є сім’я.

Якщо нам не видають зарплату, ми повинні бути вдячні, що нам хоча б є що видавати.

Якщо у нас щось вкрали, ми повинні бути вдячні долі, що у нас хоча б є що вкрасти.

Якщо у нас щось заболіло, ми повинні бути вдячні долі, що хоча б є чому боліти …

Карма досить повчальна за самою своєю природою. Зрозуміти її дію не так складно. Просто стукніть по стінці з усієї сили, і стінка відразу ж стукне вас у відповідь. Нерозуміння починається тоді, коли відповідь приходить не відразу, а через деякий час, як в «принципі доміно».

цар Акбар

Ляпас

Одного разу цар Акбар розмовляв з дев’ятьма своїми кращими друзями. Це були дев’ять найталановитіших творчих людей, а у Акбара були деякі примхи: він несподівано міг зробити що-небудь таке… І, звичайно, в царя не запитаєш: «Чому ти це зробив?»

Несподівано він ударив по обличчю людини, що стояла поруч. Це була найрозумніша людина при дворі. Його звали Бірбал. Бірбал почекав секунду, напевно, думаючи, що робити; однак, робити щось було потрібно!

Він розвернувся і дав ляпаса людині, яка стояла поруч з ним. Це був один з міністрів. Ця людина не могла зрозуміти: «Що відбувається? Що це за жарти?».

Але тепер не було про що хвилюватися. Адже Бірбал «почав першим»! Недовго думаючи, міністр вліпив по вуху наступного. Кажуть, що цей ляпас обійшов всю столицю.

А вночі Акбара раптово вдарила його власна дружина. Він запитав: «Що ти робиш?». Вона відповіла: «Я не знаю, в чому справа, але це відбувається по всій столиці. Мене теж сьогодні вдарила твоя старша дружина. Вона старша за мене, тому я не змогла відповісти їй тим же. Крім тебе, мені нема кого вдарити». «Треба ж, — сказав Акбар. — Мій власний ляпас повернувся до мене».

Принципи карми

Наші думки, плани і вчинки в цьому житті формують якості нашого наступного життя. Наприклад, якщо людина в минулому житті була убивцею, то карма приходить до неї в цьому житті у вигляді страхів, хронічних хвороб і ранньої смерті. Якщо людина крала, то карма проявляється у вигляді хронічного браку часу, грошей і можливостей. Якщо людина вчинила перелюб, у неї буде більше ворогів, ніж друзів. Одним словом, ми чесно отримуємо те, що заслужили.

З іншого боку, є й зворотний ефект. Наприклад, прощаючи іншого, ми щоразу виліковуємось від хвороби, бо хвороба прощає нас. А якщо ми радіємо чужим успіхам, до нас обов’язково прийде слава і процвітання.


  ПОДПИСЫВАЙТЕСЬ НА НАШИ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛЫ О ЗДОРОВЬЕ ПО АЮРВЕДЕ  🙏 Ayurveda_UA

АЮРВЕДА UA
https://t.me/ayurvedaua

Первый Телеграм канал на украинском языке о здоровом образе жизни с помощью Аюрведы и других восточных медицинских систем. Самая выборочная и полезная, интересная и актуальная информация для достижения идеального здоровья.

Ayurveda_Portal

АЮРВЕДА ПОРТАЛ
https://t.me/ayurveda_rosa

Наш второй, международный русскоязычный Телеграм-канал для любителей аюрведы всего мира. Двуязычным согражданам рекомендуем подписаться на оба канала.

Вы узнаете много интересного и полезного : статьи, видео, интервью, афоризмы, рекомендации, рецепты вегетарианской кухни, и все то, что поможет вам получить проверенные тысячелетние знания о психическом и физическом здоровье человека.

Аюрведа – древнейшая наука не только о том, как жить без болезней, но и о том, как стать эффективным и счастливым. Уникальное знание себя, работы тела, которое полезно для вас. Наверное, самая важная информация в нашей жизни.

Переходите по ссылкам, знакомьтесь с секретами аюрведы. Обязательно подписывайтесь, будьте здоровы и счастливы, дорогие друзья!

Автор: Роса ТВ
Теги
Чтобы ребенок не вырос эгоистом, надо быть мамой эгоисткой
Ирина Рай. Юмор в семье, Часть 1
Все четырнадцать Далай-лам
Михаил Литвак: "Оказывая осознанно благодеяние, не жди благодарности"
Куда душа прячет свои страдания: 7 классических психосоматических заболеваний
Психосоматика: Спина — место, куда мы помещаем все, на что у нас нет желания смотреть
Марина Петрович: «Романтизм в семье навсегда»
Марина Петрович: "Семейные традиции"
Аюрведа: гнев – хорошо или плохо?
Если хочешь быть счастливым убери из жизни семь «О»
Садврита – благое поведение или то, что нужно делать ежедневно для того, чтобы наша жизнь стала здор...
15 уроков жизни от Далай-ламы
Психиатр Рафаэле Морелли о главной причине, почему так сложно быть счастливыми на работе
Почему сила духа помогает добиваться успеха: 7 причин
Тело человека и болезни в йоге и аюрведе
100% рецепт как избавиться от партнера

Login


Lost your password?

РОСА ТВ - МІЖНАРОДНИЙ ПОРТАЛ ЗДОРОВЬЯ, АЮРВЕДИ ТА ДУХОВНИХ ПРАКТИК

 Виберіть, будь-ласка, мову перегляду та закрийте вікно хрестиком

  EnglishFrenchGermanItalianPolishRussianSpanishUkrainian