Главная » Статьи » Духовность » Лакшмі — богиня щасливої долі та процвітання

Лакшмі — богиня щасливої долі та процвітання

Ім’я Лакшмі — це похідне від слова «Лакшья» на санскриті, лексичне значення даного слова — «мета». Це місячна богиня щасливої ​​долі і процвітання. Вважається, що вона приносить добробут і благословення людям. Також Лакшмі — богиня, що уособлює щедрість, щастя, бездоганність і справжню красу.

Не дарма її образу й могутності приділяють велику увагу. Кажуть: «Якщо в будинку, сім’ї все добре — у такому будинку оселилася Лакшмі. Якщо ж невдачі заповнили життя — будинок покинула Лакшмі».

Поява богині Лакшмі

Існує кілька версій появи на світ цієї богині. Одна з них свідчить, що Лакшмі була дочкою мудреця Бхрігу і Кхьяті. Правда, дана легенда, хоч і найправдоподібніша, не є найпопулярнішою.

Згідно з іншою легендою, Лакшмі з’явилася сидячою на лотосі (або з лотосом в руках) в той час, коли відбувалася пахтанья світового океану асурами і девами. Дана легенда вважається основною, і має велику кількість прихильників.

Третя легенда появи на світ Лакшмі говорить про те, що вона з’явилася з первозданних вод, спливши на квітці лотоса. Є думки, що вона весь час супроводжує Вішну у всіх його аватарах.

Лакшмі

Лакшмі та Вішну

Опис богині Лакшмі

Лакшмі зазвичай описують у вигляді дуже красивої і чарівної молодої жінки з 2-ма, 4-ма або 8-ю руками. Її часто зображують стоячи на лотосі або тримаючою лотос в кожній руці (якщо у неї 4 руки). Її нерідко прикрашають гірляндою з лотосів, а на деяких зображеннях по обидві сторони від богині можна побачити слонів, які поливають ЇЇ водою з глечиків.

Колір богині описують по-різному: він може бути темним, рожевим, білим або золотисто-жовтим. Якщо Лакшмі зображується разом з Вішну, її описують як жінку з двома руками, а в окремих храмах, де поклоняються саме цій богині, її зображують на троні з лотоса з чотирма або десятьма руками.

У разі якщо Лакшмі зображують у темному кольорі, це вказує на те, що вона — дружина темноликого бога Вішну. Якщо колір шкіри богині золотисто-жовтий, то на цій картині вона уособлює джерело багатства. Білий колір означає найчистішу форму природи. Найчастіше Лакшмі зображають у рожевому кольорі, як богиню співчуття до всього живого.

Вважається, що Лакшмі — богиня всього сущого, а її чотири руки вказують на здатність дарувати людям чотири пурушартхі (життєві цілі): артху — багатство, каму — тілесні насолоди, мокшу — блаженство і дхарму — праведність.

 

Свята богині Лакшмі

Свято Наваратрі (дев’ять ночей), яке триває десять днів і дев’ять ночей, почасти присвячено богині Лакшмі. На святкування і шанування Лакшмі відведений другий триденник. Після того, як за перші три дні Навараті богиня Калі очищає серця людей від інертності, гніву, невігластва і ліні, наступні три дні, богиня Лакшмі заповнює вже очищені душі різними чеснотами.

Знамените свято Дівалі також трактується як свято богині Лакшмі. Під час Дівалі люди запалюють тисячі ліхтарів і влаштовують феєрверки на честь богині. Але суть свята полягає в тому, що в момент святкування сама богиня в пошуках місця для відпочинку заходить в яскраво освітлені житла і своєю присутністю дарує людям багатство і благополуччя.

Втілення богині Лакшмі

Як сказано в пуранах, у першому втіленні, богиня була дочкою мудреця Бхрігу і його дружини Кхьяті. Її друге втілення сталося під час пахтанії океану. Оскільки Лакшмі є дружиною Вішну, вона завжди вважається його другою половинкою і перевтілюється разом з ним. Вона відома своїми втіленнями в Камалу, Дхарану, Сіту і Рукміні. Вважається, що якщо Вішну представляє все чоловіче, то Лакшмі, навпаки, втілення жіночності, праведності, добрих справ, співчуття та інтелекту.

Лакшмі

Значення плодів і предметів у руках богині Лакшмі

Значення плодів і предметів у руках богині Лакшмі

Лотоси в руках у богині символізують світи, а ступінь їх розкриття — різні стадії еволюції. Плоди в руках у богині Лакшмі — це те, чого ми добилися, іншими словами — плоди наших праць. Вважається, що поки Лакшмі не змилостивиться над нами, наші дії, незважаючи на всі старання, будуть марні. Кокосовий горіх, що складається з серцевини, соку і шкаралупи, символізує три рівня творіння: грубий, тонкий і причинний.

Гранат або цитрон в руці у Лакшмі символізують різні світи в руках у богині. Якщо в руках у богині плід більви — це означає мокшу — найвищий плід духовного життя. Амрітакалаша або посудина з амброзією, символізує те, що богиня може дарувати блаженство і безсмертя.

Де розташувати статуетку богині Лакшмі

Ідеальним місцем для талісмана фен-шуй богині Лакшмі стане кабінет або передпокій, бо саме ці місця тісно пов’язані з благополуччям і процвітанням. При виборі сектора по фен-шуй слід орієнтуватися на південний схід (зону багатства) або південний захід (зону помічників і подорожей).

 

Як заслужити прихильність Лакшмі

Для того, щоб встановити контакт з богинею Лакшмі і заручитися її прихильністю, слід використовувати медитацію, або спів мантр, в яких неодмінно необхідно згадуватися ім’я золотоносної богині. Ви можете спробувати поєднати медитацію і мантри богині Лакшмі — це багаторазово підсилить ефект, а, значить, благополуччя не змусить себе чекати!

Основна мантра, присвячена богині Лакшмі, називається Махалакшмі. Її текст звучить так:

ОМ ХРІМ ШРІМ ЛАКШМІ БЙО НАМАХ

Ще одна, не менш популярна мантра Лакшмі звучить так:

ОМ SRI MAHA LAKSHMYAI NAMAH

Дані мантри рекомендується повторювати таку кількість разів, яке буде кратна 3-м (3, 9, 12, 18 тощо). Головне, щоб у процесі прочитання мантри, ви концентрувалися на тому, чого бажаєте найбільше — це значно підсилить позитивний ефект.

Також увагу богині можна залучити її зображеннями у вашому будинку і пахощами. Вважається, що пахощі допомагають не тільки привернути увагу богині, а й заслужити її прихильність.

Досягнення багатства і благополуччя — одне із самих великих прагнень у нашому житті. Найбільш духовні з нас не сприймають постійної гонитви за фінансовим благополуччям і грошима. Але правда в тому, що свободу, яку можуть дарувати нам гроші, хочуть абсолютно всі. Вважається, що найвідданішим своїм шанувальникам Лакшмі дарує достаток і благополуччя, багатство і свободу.


  ПОДПИСЫВАЙТЕСЬ НА НАШИ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛЫ О ЗДОРОВЬЕ ПО АЮРВЕДЕ  🙏 Ayurveda_UA

АЮРВЕДА UA
https://t.me/ayurvedaua

Первый Телеграм канал на украинском языке о здоровом образе жизни с помощью Аюрведы и других восточных медицинских систем. Самая выборочная и полезная, интересная и актуальная информация для достижения идеального здоровья.

Ayurveda_Portal

АЮРВЕДА ПОРТАЛ
https://t.me/ayurveda_rosa

Наш второй, международный русскоязычный Телеграм-канал для любителей аюрведы всего мира. Двуязычным согражданам рекомендуем подписаться на оба канала.

Вы узнаете много интересного и полезного : статьи, видео, интервью, афоризмы, рекомендации, рецепты вегетарианской кухни, и все то, что поможет вам получить проверенные тысячелетние знания о психическом и физическом здоровье человека.

Аюрведа – древнейшая наука не только о том, как жить без болезней, но и о том, как стать эффективным и счастливым. Уникальное знание себя, работы тела, которое полезно для вас. Наверное, самая важная информация в нашей жизни.

Переходите по ссылкам, знакомьтесь с секретами аюрведы. Обязательно подписывайтесь, будьте здоровы и счастливы, дорогие друзья!

Автор: Роса ТВ
Теги
Музыкальный альбом Samanvaya Kirtan
Бхактиведента Неми Махарадж
Дервиш
Золотая аватара Шри Чайтанья Махапрабху
Навадвипа-Дхама-Парикрама
Первый шаг к любви – это благодарность
"Смерть и перерождения". Открытие Буддизма
Что мы понимаем под медитацией?
Медитативная практика "Вдыхаем будущее - выдыхаем прошлое"
Духовное развитие и материальный успех. Как совместить?
Как исцелить себя
Будь верен самому себе
Практика Благодарности
Лама Йонге Мингьюр Ринпоче: «Счастье живет в каждом из нас»
Воззрение тантры: мы чистые изначально
7 законов и мантр успеха на каждый день

Login


Lost your password?

РОСА ТВ - МІЖНАРОДНИЙ ПОРТАЛ ЗДОРОВЬЯ, АЮРВЕДИ ТА ДУХОВНИХ ПРАКТИК

 Виберіть, будь-ласка, мову перегляду та закрийте вікно хрестиком

  EnglishFrenchGermanItalianPolishRussianSpanishUkrainian