Главная » Статьи » Культура » Паломництво західною Україною: Корецький монастир

Паломництво західною Україною: Корецький монастир

Корець – дивовижне місце на західній Україні, а робить його таким Корецький Свято-Троїцький жіночий монастир. Знайти його можна неподалік в’їзду в місто з боку Житомирської траси. Заснований монастир у 1064 ігуменом Києво-Печерського монастиря Варлаамом.

Татари часто намагалися захопити монастир у XIII-XV століттях, а в 1496 році будівля монастиря була захоплена та зруйнована кримським ханом Менглі-Гіреем. І лише в 1571 році князь Корецький Евфімій почав його відновлення. Продовжив розпочату справу батька його син — Іоакім, він же і закінчив відбудовувати жіночий монастир в 1579 році. Всі будівлі тут виконані в стилі бароко, який відрізняється просторовим розмахом, плавністю й складним поєднанням криволінійних форм. Освятили новий храм на честь Воскресіння Христового. А першою монахинею та ігуменею монастиря стала дочка князя — Софія, в чернецтві — Серафима.

Корецький монастир

Музей Корецького монастиря

У князів Корецьких була сімейна святиня — ікона Божої матері Споручниця грішних  та Її чудотворна Плащаниця. Завдяки ігумені Серафимі ці святині стали власністю монастиря. День перенесення святинь у храм святкується й досі в четвер після П’ятидесятниці.

Під час війни 1812 року черниці допомагали народові — передали в допомогу армії 10 тисяч рублів. У 1880 році при монастирі відкрили притулок для дівчаток-сиріт. Однією з опікунок  притулку була Анна Андро (перша наречена Пушкіна). За своє піклування вона була похована на території монастиря — біля стін Свято-Троїцького храму. Після закінчення Громадянської війни мрнастир разом із містом відійшов до складу Польщі. І над монастирем нависла загроза окатоличення. Цілих 18 років йша тяжба у Пражському суді, яку в кінці кінців виграв монастир, і залишив за собою право залишатися православним.

Плащаниця Богородиці, Корецький монастир

Плащаниця Богородиці — домашня святиня роду Корецьких.

У часи Другої Світової війни монахині посильно допомагали армії — було передано більш ніж 2500 рублів на виробництво танків, а також — 16 000 рублів у фонд оборони країни. Згідно антирелігійної программи Хрущьова з 1958 року планомірно почали процес закриття монастиря, і тільки ціною титанічних зусиль ігумені Людмили та за посильної підтримки патріарха Алексія і митрополита Пимена (майбутнього патріарха) монастир не змогли закрити.

Зараз жіночий монастир переживає добрі часи. Тут живе 90 монахинь. Чудовий головний Свято-Троїцький храм щодня відкриває свої двері для паломників і туристів. Служби проводяться о 6-00 і о 17-00 годинах. При монастирі діє недільна школа і відкрито училище для навчання церковному співу.

Особливої уваги варта господарська діяльність, адже на території монастиря є пасіка, сад-город, тут випікають запашний монастирський хліб. На Рівненщині всім відомо, що найгарніші писанки, крашанки виготовляють у Корецькому монастирі. Також саме у цьому місці передаються знання по древньому рукоділлю – золотошиттю. Сьогодні Корецький жіночий монастир — єдине місце в Україні, де вишивають золотом. Це дивовижна та століттями намолений містина, яку варто відвідати, вклонитися головної святині — іконі Споручниця грішних та придбати унікальні золототкані ікони.


  ПОДПИСЫВАЙТЕСЬ НА НАШИ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛЫ О ЗДОРОВЬЕ ПО АЮРВЕДЕ  🙏 Ayurveda_UA

АЮРВЕДА UA
https://t.me/ayurvedaua

Первый Телеграм канал на украинском языке о здоровом образе жизни с помощью Аюрведы и других восточных медицинских систем. Самая выборочная и полезная, интересная и актуальная информация для достижения идеального здоровья.

Ayurveda_Portal

АЮРВЕДА ПОРТАЛ
https://t.me/ayurveda_rosa

Наш второй, международный русскоязычный Телеграм-канал для любителей аюрведы всего мира. Двуязычным согражданам рекомендуем подписаться на оба канала.

Вы узнаете много интересного и полезного : статьи, видео, интервью, афоризмы, рекомендации, рецепты вегетарианской кухни, и все то, что поможет вам получить проверенные тысячелетние знания о психическом и физическом здоровье человека.

Аюрведа – древнейшая наука не только о том, как жить без болезней, но и о том, как стать эффективным и счастливым. Уникальное знание себя, работы тела, которое полезно для вас. Наверное, самая важная информация в нашей жизни.

Переходите по ссылкам, знакомьтесь с секретами аюрведы. Обязательно подписывайтесь, будьте здоровы и счастливы, дорогие друзья!

Автор: Роса ТВ
Теги
Душевна розмова: Іван Семесюк
Анатолій Гернаденко та Володимир Павловский (гурт «The SNOW»)
Самые чудесные лестницы мира
Классические и современные мандалы
Азиатская кухня
Кто придумал ваш образ жизни, и какова реальная причина сорокачасовой рабочей недели
Олексій Коган: про джаз і свободу
Цивилизация, основанная на эмпатии
Билет в высший свет. Михаил Шемякин
«Парад Планет» музыкальное сферическое шоу
“Потенціал літератури – це не потенціал її авторів, це потенціал її читачів”, – Ростислав Семків
Как нас зомбируют?
Истоки Аюрведы
Как не стать жертвой зависимости от политических новостей и шоу
Топ-7 мест силы в Украине
Буддийские учителя о вреде наркотиков и табака

Login


Lost your password?

РОСА ТВ - МІЖНАРОДНИЙ ПОРТАЛ ЗДОРОВЬЯ, АЮРВЕДИ ТА ДУХОВНИХ ПРАКТИК

 Виберіть, будь-ласка, мову перегляду та закрийте вікно хрестиком

  EnglishFrenchGermanItalianPolishRussianSpanishUkrainian