Главная » Йога и Аюрведа » Аюрведа » Аюрведичний путівник з догляду за волоссям

Аюрведичний путівник з догляду за волоссям

У центрі ведичної культури Rosa Veda відбулися лекції з лікарем аюрведи — Рашмі Данде. Рашмі є засновником та директором Центру комплексного оздоровлення Тануведа, що знаходиться неподалік від Мумбаї, та практикує аюрведу більше п’ятнадцяти років. Її основною спеціалізацією є аюрведична косметологія та трихологія. Друга лекція була присвячена догляду за волоссям за аюрведою. На основі лекції, а також матеріалів, наданих лікарем, ми склали для вас аюрведичний путівник по догляду за волоссям.

Природній комплексний підхід

Волосся є одним із найважливіших аспектів зовнішнього вигляду, поступаючись першістю хіба обличчю. Маючи вибір, хто з нас не захоче мати здорове та блискуче волосся, яке легко вкладати так, як нам заманеться? Якби волосся не мало для нас настільки великого значення, не існувало б мультимільйонної індустрії догляду за волоссям, яка безперервно просуває свою продукцію на ринку, вторгаючись у наш розум сотнею різних рекламних способів. Проблема полягає у тому, що багато із цих продуктів містять шкідливі хімікати, які можуть мати надзвичайно руйнівний вплив як на волосся, так і на ендокринну та нервову системи. На жаль, більшість із продуктів з догляду за волоссям діють лише поверхово, а часом лише тимчасово, часто пошкоджуючи волосся.

Аюрведичний підхід до догляду за волоссям інший. В аюрведі застосовуються на 100 % натуральні продукти та методики лікування. Більше того, аюрведична традиція за своєю природою комплексна. Тому, чи ви обираєте поверхневе лікування самого волосся, чи більш систематичний підхід, чи комбінацію обох, аюрведа має на меті вирішити те, що є коренем проблеми і, зазвичай, зароджується далеко не на поверхні.

Одним із фундаментальних принципів в аюрведі є те, що сила аґні (вогню травлення) визначає якість живлення, яке отримують органи та тканини у всьому тілі, включаючи волосся. Тому, згідно аюрведи, здоров’я волосся починається з їжі, яку ми споживаємо, та залежить від сили нашого травлення, як і здоров’я будь-якої іншої тканини чи системи. Наше тіло – надзвичайно розумний витвір, його системи витонченим чином взаємозалежні, а отже на волосся, крім травної системи, може впливати будь-який дисбаланс, а також унікальні особисті та спадкові особливості, рівень стресу і якість нашого життя загалом.

Попри те, що аюрведі більше 5 тисяч років, вона пропонує вражаючу кількість стратегій лікування та оптимального догляду за волоссям, які є актуальними сьогодні. Далі ви можете ознайомитися зі вступом до догляду за волоссям за аюрведою – від теорії до практики. Наша ціль – розширити ваше розуміння аюрведичного підходу до догляду за волоссям, а також дати вам практичні механізми для підтримання сили, краси та сяйва вашого волосся.

Види волосся за аюрведою

Коли волосся здорове, воно віддзеркалює вашу конституцію – унікальне співвідношення вати, пітти та капхи. Й, оскільки ми маємо всі три доші в нашій конституції, наше волосся також має характеристики трьох дош. Інакше кажучи, рідко зустрічається волосся виключно вата-типу, пітта-типу чи капха-типу. Ймовірно, що ви розпізнаєте характеристики принаймні двох дош у своєму волоссі, а можливо і трьох.

Здорове волосся типу вата – відносно тонке, часто трохи жорстке, може бути прямим, кучерявим, або поєднанням обох, швидко росте та може бути трохи неслухняним, що ускладнює процес його укладання.

Здорове волосся типу пітта – рівне, м’яке, передбачуване, середньої товщини, гарне.

Здорове волосся типу капха – зазвичай хвилясте, блискуче, сильне, жорстке, густе, виглядає розкішно.

Якщо стан вашого волосся змінився у порівнянні з тим, яким він був протягом всього вашого життя, важливо повернути волосся до того стану, в якому воно було раніше, до того, як ви почали помічати зміни. І пам’ятайте, аюрведичний підхід полягає не в тому, щоб змінити природні якості вашого волосся, а у тому, щоб привести його у найкращий можливий стан. Сучасна культура схильна вважати здорове волосся типу капха найбільш бажаним, внаслідок чого багато хто вирішив, що їхнє волосся недосконале та потребує змін. І хоч ми й можемо отримати чимало користі від багатих традицій догляду за волоссям в аюрведі, та нам потрібно навчитися віддавати належне й цінувати нашу унікальну природню красу.

Типові порушення балансу

Дисбаланси часто впливають як на силу волосся, так і на його зовнішній вигляд. І їх, безумовно, можна вилікувати за допомогою аюрведи. Симптоми, описані нижче, допоможуть вам ідентифікувати, яка доша негативно впливає на ваше волосся:

Надлишок вати провокує сухість, кучерявість, ламкість волосся та відсутність блиску. Це також спричиняє зрідження, випадіння волосся, посічені кінці, вповільнення росту.

Надлишок пітти спричиняє надлишок жару у фолікулах волосся, що може пошкоджувати волосся та призводити до передчасного зрідження, раннього посивіння та облисіння. Жар у волосяних фолікулах зазвичай супроводжується тенденцією бути гарячковим, запальним або надмірно амбітним.

Надлишок капхи призводить до маснистості, тяжкості та густоти волосся.

Пошук глибинних зв’язків

Згідно з аюрведою, волосся є похідним продуктом кісткової тканини, як і нігті та зуби, а отже, усі ці тканини тісно зв’язані. Волосся також тісно пов’язане з нервовою системою та шлунково-кишковим трактом, тому, якщо здоров’я будь-якої з цих тканин порушено, це впливає також і на волосся. Так само, якщо якість живлення глибоких тканин низька, це, безсумнівно, впливатиме і на волосся. Ось чому цілісний підхід аюрведи набагато більш ефективний, аніж поверховий підхід лікування самого лише волосся.

Роль стресу

Хронічний або надмірний стрес є надзвичайно важливим фактором, особливо у випадку дисбалансу вати або пітти, які є найбільш поширеними. Це спричинено тим, що з точки зору організму механізм стресу приводиться в дію для того, аби збільшити наші шанси на виживання. Це відбувається тоді, коли організм отримує сигнал про те, що наше життя знаходиться під загрозою. В наші дні лише кілька джерел стресу є по-справжньому загрозливими для життя, але наша нервова система не знає про це, тому каскад випущених гормонів, коли ми у стресі, абсолютно однаковий, незалежно від того, чи ми намагаємося закінчити роботу до дедлайну, чи за нами женеться голодний лев.

За задумом, відповідь організму на стрес допомагає нам перерозподілити ресурси організму для того, щоб допомогти нам вижити у моменти небезпеки. Серцебиття пришвидшується, більше енергії вивільняється у мозок та великі групи м’язів, а травлення та робота імунної системи відходить на другий план. Ця вишукано кмітлива адаптація не створює проблем, коли стрес є відносно нечастим явищем (тоді в організму є більш, ніж достатньо можливостей, щоб повернутися до свого природнього стану рівноваги). На жаль, коли стрес стає хронічним, він починає відбирати у багатьох тканин живлення, яке їм необхідне для підтримання оптимального здоров’я, а це може розпочати в організмі нескінченний цикл самовиснаження. При такому сценарії кісткові тканини стають вразливими, оскільки реакція на стрес активізує роботу клітин, що роз’єднують та руйнують кісткові тканини (остеокласти), таким чином перешкоджаючи здатності тіла підтримувати здоров’я кісток. Якщо кістки спіткають перешкоди в отриманні необхідного їм живлення, то і волосся неминуче страждатиме. Отже, необхідно розуміти, що коли стрес є невід’ємною частиною вашого життя, стрес-менеджмент є важливим елементом у вашому режимі догляду за волоссям.

Давня традиція холістичного (цілісного) догляду за волоссям

В основі аюрведичного догляду за волоссям стоїть відновлення самого волосся, тканин, які впливають на здоров’я волосся та цілого організму. Ціла окрема гілка аюрведи відведена відновленню (на санскриті — расаяна), що є практикою глибокого живлення (на клітинному рівні), яка стимулює процес зцілення та відновлення тканин та систем організму. Трави, які перераховані нижче, особливо цінують за їхню здатність зміцнювати волосся, сприяти збільшенню його блиску та густоти й загальному покращенню здоров’я волосся – переважно завдяки їх живильним та відновлювальним властивостям.

Брінґарадж

Відомий також як «цар волосся», брінґарадж має охолоджуючий ефект та сильний вплив на корені волосся. Здавна його високо цінували за здатність сприяти сильному росту волосся, захищати природній колір та блиск волосся, при цьому охолоджувати голову та заспокоювати розум. Брінґарадж приводить у рівновагу всі три доші, однак його охолоджувальна природа наділяє брінґарадж особливою здатністю заспокоювати надлишкову пітту, яка може спалювати волосяні фолікули, пошкоджувати волосся та спричиняти раннє сивіння або втрату волосся.

Амалакі

Амалакі є одним із трьох інгредієнтів у тріфалі. Це сильнодіюче відновлювальне висококонцентроване джерело природних антиоксидантів, яке має сильний вплив на волосся та кістки, що робить його ефективним доповненням будь-якої рутини догляду за волоссям. Завдяки властивості сильно охолоджувати амалакі, зокрема, заспокоює пітту, допомагаючи усунути надлишковий жар у травній системі та у всьому тілі і м’яко ліквідує токсини.

Тріфала

Ця формула, яка включає в себе амалакі, є потужним джерелом відновлення та детоксикації, що природним чином приводить у рівновагу всі три доші. Зокрема, тріфала надає ґрунтовну підтримку травній системі й таким чином допомагає покращити живлення тканин у всьому тілі, що, як наслідок, підтримує волосся.

Брахмі

Брахмі дуже цінується за його здатність охолоджувати та заспокоювати розум. Цікавим є те, що брахмі також живить та відновлює травну систему, шкіру голови та волосся, що робить його необхідним джерелом підтримки у процесі щоденного догляду за волоссям.

Перераховані вище Аюрведичні препарати ви можете придбати в нашому інтернет магазині ROSA

Підхід «ззовні-всередину»

Для того, щоб покращити стан волосся та шкіри голови ми часто інтуїтивно вирішуємо лікувати волосся безпосередньо. В аюрведі такий підхід також може стати потужним засобом для покращення здоров’я волосся на глибинному рівні. «Місцеве» лікування може бути дуже корисним для волосся, не зважаючи на те, є у цей момент дисбаланси, чи ні.

Переваги поверхневого лікування

  • Зовнішні тканини сприйнятливі. Волосся та шкіра голови здатні добре всмоктувати вологу та поживні речовини, які наносяться на їх поверхню.
  • Доступ до тонких каналів розуму. Поверхневе лікування волосся насправді не є лише зовнішнім, оскільки голова покрита сильними енергетичними точками (на санскриті мармами), які з’єднані з глибшими, більш тонкими каналами розуму та тіла.
  • Живлення проникає глибоко у тканини. Олії, які зазвичай використовуються в аюрведичному догляді за волоссям проходять через фізичні та енергетичні канали тіла та проникають глибоко у тканини.

Стратегії зовнішнього лікування

Ось кілька порад, як ви можете живити та зміцнювати ваше волосся ззовні.

Наносьте олію на волосся та шкіру голови

Раз на тиждень наносьте (кунжутну, кокосову або спеціальну олію для волосся на волосся на шкіру голови. Масаж шкіри голови та волосся із олією живить клітини, відновлює сухе волосся, стимулює циркуляцію крові та сприяє росту волосся. Також олія допомагає природно очистити шкіру та корені волосся від токсинів.

Просто налийте олію в невелику ємність, змочіть кінчики пальців однією руки в олії, розділіть волосся іншою рукою та нанесіть олію на шкіру голови. Тоді розділіть волосся у іншому місці та нанесіть знову, рухаючись по колу, поки ви не нанесете олію на всю голову. Після цього нанесіть невелику кількість олії на довжину всього волосся. Насамкінець, кілька хвилин помасажуйте шкіру голови круговими рухами, щоб стимулювати циркуляцію та всмоктування олії. Після цього залиште олію на тридцять хвилин або довше. Також можна залишити олію на ніч. Коли ви будете готові змити олію, нанесіть шампунь до того, як ви намочите волосся та змийте теплою водою. Якщо це буде необхідно, нанесіть шампунь ще раз.

Придбати масло для волосся ви можете в нашому інтернет магазині ROSA в категорії масла (тайла)

Захищайте волосся від пошкоджень

Нагрівання від постійного сушіння феном, укладання та навіть надмірно гарячого душу може позбавити волосся природного зволоження, висушити та пошкодити його, а також шкіру голови та волосяні фолікули. Найкраще використовувати натуральні шампуні та кондиціонери, які не містять хімікатів, що можуть бути шкідливими для волосся та глибших тканин. Також, занадто часте миття волосся може пошкодити його, тому намагайтеся поступово знизити частоту миття волосся з шампунем.

В аюрведі є безліч способів догляду за волоссям. Якщо ви хочете розпочати з простого та ефективного способу, оберіть нанесення олії на шкіру голови та волосся і дуже швидко ви отримаєте помітний результат.

Автор: Вікторія Маценко


  ПОДПИСЫВАЙТЕСЬ НА НАШИ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛЫ О ЗДОРОВЬЕ ПО АЮРВЕДЕ  🙏 Ayurveda_UA

АЮРВЕДА UA
https://t.me/ayurvedaua

Первый Телеграм канал на украинском языке о здоровом образе жизни с помощью Аюрведы и других восточных медицинских систем. Самая выборочная и полезная, интересная и актуальная информация для достижения идеального здоровья.

Ayurveda_Portal

АЮРВЕДА ПОРТАЛ
https://t.me/ayurveda_rosa

Наш второй, международный русскоязычный Телеграм-канал для любителей аюрведы всего мира. Двуязычным согражданам рекомендуем подписаться на оба канала.

Вы узнаете много интересного и полезного : статьи, видео, интервью, афоризмы, рекомендации, рецепты вегетарианской кухни, и все то, что поможет вам получить проверенные тысячелетние знания о психическом и физическом здоровье человека.

Аюрведа – древнейшая наука не только о том, как жить без болезней, но и о том, как стать эффективным и счастливым. Уникальное знание себя, работы тела, которое полезно для вас. Наверное, самая важная информация в нашей жизни.

Переходите по ссылкам, знакомьтесь с секретами аюрведы. Обязательно подписывайтесь, будьте здоровы и счастливы, дорогие друзья!

Автор: Роса ТВ
Теги
Як тренуватися, якщо на вулиці жарко?
Аура: прості способи діагностування та очищення
Чечевица: полезные и целебные свойства
Программа "Перевоплощение". Выпуск 2
Программа "Перевоплощение". Выпуск 5
Почему женщине благоприятно делать массаж стоп мужу?
Васту: РЕКОМЕНДАЦИИ ДЛЯ КУХНИ
Воздействие солнца на кожу: развеиваем мифы о солнце и загаре
7 секретов аюрведы для здоровой и красивой кожи
Сосуды прочистятся полностью!
Геннадий Кирица: Аюрведа на каждый день. День 1, часть 2
Красота по-тибетски: интервью с тибетским доктором
Замедлители старости
Ведический режим дня и питания
Большие возможности маленьких семян. О пользе кардамона
100 советов Аюрведы

Login


Lost your password?

РОСА ТВ - МІЖНАРОДНИЙ ПОРТАЛ ЗДОРОВЬЯ, АЮРВЕДИ ТА ДУХОВНИХ ПРАКТИК

 Виберіть, будь-ласка, мову перегляду та закрийте вікно хрестиком

  EnglishFrenchGermanItalianPolishRussianSpanishUkrainian