Главная » Мир » Искусство » Легендарний фотограф ХХ століття Ірвін Пенн

Легендарний фотограф ХХ століття Ірвін Пенн

«Зйомка тістечка теж може бути мистецтвом», — промовив Ірвін Пенн відкриваючи власну студію у 1953 році.  Американський фотограф, якого, по праву, назвали одним з найвпливовіших фотомитців того часу. Його роботи вражають своєю грацією, драматизмом та замислуватістю.

Ірвін Пенн народився 16 червня 1917 в Плейнфілді, штат Нью-Джерсі. У вісімнадцять років він записався на курс рекламного дизайну до Олексія Бродовича в Школу мистецтв при Філадельфійському музеї мистецтв.

Ірвінг Пенн

© Irving Penn

У 1938 році Пенн став арт-редактором журналу Ліги Юніорів, а потім — розкішного універмагу Saks Fifth Avenue. Але у віці двадцяти п’яти років, під впливом незрозумілих внутрішніх сил, Ірвін звільнився і на свої невеликі заощадження відправився в Мехіко. Там цілий рік займався живописом, перш ніж остаточно усвідомити своє покликання.

Повернувшись у Нью-Йорк, Пенн потрапив на роботу до арт-редактора Vogue Олександра Лібермана в якості його асистента.  А вже 1 жовтня 1943 на обкладинці «Vogue» з’явилася перша фотографія Ірвіна Пенна. Цю дату можна вважати другим днем народження одного з найзнаменитіших фотографів XX століття.

Ірвін Пенн фотограф

© Irving Penn

Для ранніх робіт Пенна характерне використання різноманітних винайдених ним самим прийомів. Приміром, він брав дві площини, що утворюють кут, і поміщав туди свою модель. Пенн пояснював, що люди у замкненому просторі поводилися  інакше: деякі почувалися спокійно і в безпеці, а іншим уявлялося, ніби вони в капкані або тюремній камері – це допомагає спіймати неповторні моменти, які згодом ставали шедеврами. Ноель Кауард, герцогиня Віндзорська і Спенсер Трейсі — найбільш знамениті моделі Пенна «кутового» періоду.

Особливо цікава група портретів, відзнята Пенном у 1948 році під час відрядження в Анди, в місті Куско. За кілька днів між рейсами Ірвінг умовив місцевого фотографа дати йому в оренду свою студію. Де з кам’яною підлогою, малюнками на стінах і килимком Пенн зняв 200 кольорових і чорно-білих портретів місцевих жителів. Серія «Діти з міста Куско» згодом була продана за 175 000 доларів.

Ірвін Пенн

© Irving Penn

Крім фото в Vogue, роботи Пенна знаходяться в багатьох найбільших колекціях, включаючи Музей сучасного мистецтва в Нью-Йорку, музей Метрополітен, галерею американського мистецтва Addison, Балтиморський музей мистецтв. У 1958 році журнал Popular Photography назвав Пенна одним із десяти найвизначніших фотографів світу.

У своїй роботі фотограф  безперестанку міняв обладнання, матеріали та методи у міру того як змінювався його погляд на речі.  «Якщо я дивлюся на який-небудь предмет протягом деякого часу, то видовище зачаровує мене. Це і є прокляття фотографа» — розповідає про себе Ірвін Пенн.

Ірвін Пенн

© Irving Penn

Однак найулюбленішим його жанром був портрет. Серед робіт фотографа немає випадкових і безідейних, для кожної він видумував сценарій, моделі перетворювалися на акторів і грали ролі. Він, не поспішаючи, годинами міг вичікувати момент, і тільки коли був упевнений, спритним рухом натискав на кнопку «спуск».

Ірвін Пенн працював самовіддано, захоплюючи за собою своїх моделей. Одна дівчина про співпрацю з талановитим фотографом вмістила у декількох словах, які описують творчу натуру Ірвіна не менш красномовно, ніж його роботи: «Я пам’ятаю почуття, що віддаю більше ніж маю, що в цей момент я була чимось більше ніж я є насправді, розповідала не свою історію, а щось більше…»

Ірвін Пенн

© Irving Penn


  ПОДПИСЫВАЙТЕСЬ НА НАШИ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛЫ О ЗДОРОВЬЕ ПО АЮРВЕДЕ  🙏 Ayurveda_UA

АЮРВЕДА UA
https://t.me/ayurvedaua

Первый Телеграм канал на украинском языке о здоровом образе жизни с помощью Аюрведы и других восточных медицинских систем. Самая выборочная и полезная, интересная и актуальная информация для достижения идеального здоровья.

Ayurveda_Portal

АЮРВЕДА ПОРТАЛ
https://t.me/ayurveda_rosa

Наш второй, международный русскоязычный Телеграм-канал для любителей аюрведы всего мира. Двуязычным согражданам рекомендуем подписаться на оба канала.

Вы узнаете много интересного и полезного : статьи, видео, интервью, афоризмы, рекомендации, рецепты вегетарианской кухни, и все то, что поможет вам получить проверенные тысячелетние знания о психическом и физическом здоровье человека.

Аюрведа – древнейшая наука не только о том, как жить без болезней, но и о том, как стать эффективным и счастливым. Уникальное знание себя, работы тела, которое полезно для вас. Наверное, самая важная информация в нашей жизни.

Переходите по ссылкам, знакомьтесь с секретами аюрведы. Обязательно подписывайтесь, будьте здоровы и счастливы, дорогие друзья!

Автор: Роса ТВ
Теги
Ірена Карпа
Люди: композитор Владимир Быстряков
Лиссабон
Индийские танцы
10 фильмов, от которых становится хорошо на душе
10 книг, от которых хочется жить
10 причин побывать в Баку
Умберто Эко: цитаты из книг знаменитого писателя и философа
Тиберий Сильваши о живописи
True Love: Beloved I am Calling You - Peruquois
В поисках пути к освобождению. Беседа Шрилы Прабхупады с участниками группы "Биттлз"
Цадики
Шиваизм как отдельная религия. Источники шиваизма
Топ-7 мест силы в Украине
Айн Рэнд о пользе чтения книг
«Человек-масса» Хосе Ортеги-и-Гассета: как отказ от мысли и свободы стал нормой

Login


Lost your password?

РОСА ТВ - МІЖНАРОДНИЙ ПОРТАЛ ЗДОРОВЬЯ, АЮРВЕДИ ТА ДУХОВНИХ ПРАКТИК

 Виберіть, будь-ласка, мову перегляду та закрийте вікно хрестиком

  EnglishFrenchGermanItalianPolishRussianSpanishUkrainian