Главная » Йога и Аюрведа » Аюрведа » Енергетичні властивості ефірних масел

Енергетичні властивості ефірних масел

Зігріваючі та охолоджуючі олії

Згідно аюрведичній класифікації, кожне ефірне масло, залежно від свого хімічного складу, чинить на тіло або зігріваючу, або охолоджуючу дію. Ефірні олії можна розташувати на вертикальній шкалі, помістивши у верхній її частині найхолодніші масла, а в нижній — найгарячіші. Для кожного масла на такій шкалі обов’язково знайдеться місце, відповідне його властивостям.

Ефірне масло ромашки аптечної — холодне, масло лаванди — нейтральне, а масло чебрецю — гаряче. Спробуйте прийняти ванну з ромашкою і перцевої м’ятою, і ви відчуєте, яку сильну охолоджуючу дію вони надають. Масла, розташовані в середині нашої шкали — нейтральні масла, на зразок лавандового, — називають «стабілізаторами»: якщо у вас підвищена температура, вони допоможуть знизити жар, а якщо ви сильно змерзли, то можна зігрітися, додавши в масажне масло трохи лаванди і розтерши тіло. Лавандова олія доречна в будь-який час року. Масла-стабілізатори незмінно повертають нас до нейтрального стану, відновлюючи нормальні функції організму. Спробуйте втерти крапельку масла чебрецю або гвоздики в шкіру передпліччя, і через 15 хвилин вам стане тепло. Ця шкала безпосередньо співвідноситься зі східним вченням про інь і ян: енергія інь відповідає холоду, а ян — теплу.

Шкала тепла / холоду добре узгоджується із даними Західної хімії. У ефірних масел, розташованих у верхній частині цієї шкали, електричний заряд негативний: в атомах, з яких вони складаються, присутні зайві електрони, тому вони і витягають з тіла тепло. А у ефірних масел, розташованих у нижній частині шкали, електричний заряд позитивний. В атомах бракує електронів на зовнішніх орбіталях, і викликане цим активне захоплення електронів веде до підвищення температури тіла.

Крім того, ця шкала співвідноситься зі спектром сонячного світла: червоний колір поміщається внизу, вище розташовані помаранчевий і жовтий, зелений колір відповідає нейтральним оліям, а блакитний і синій — холодним. Забарвлення багатьох ефірних масел збігається з відповідним кольором за шкалою. Так, масла материнки, чебрецю і чабера, розташовані в нижній частині шкали, мають інтенсивний червоний колір. Лимонне масло — жовте. Нейтральні масла лаванди, пупавки і шавлії мускатної мають зеленуватий відтінок, а холодне масло ромашки аптечної — насичений темно-синій колір. Таким чином, всі ефірні олії можна розділити на три категорії: червоні (гарячі, янське, позитивне), нейтральні та сині (холодні, іньскі, негативні).

Эфирные масла

Осушуючі та зволожуючі олії

Друга пара ознак, за якою в Аюрведі проводиться класифікація ефірних масел, — пара сухість / вологість. Вологі олії володіють високою електричною полярністю і добре змішуються з водою. Якщо влити таке масло у ванну, воно пошириться у воді рівномірно. Ця якість — спорідненість до води — називається також гидрофільністью («любов’ю до води»). Масла з низькою електричною полярністю не змішуються з водою. Вони плавають на поверхні води, покриваючи її тонкою плівкою. Такі масла мають спорідненість до рослинних масел і тваринних жирів і добре змішуються з ними. Ця якість називають ліпофільністью («любов’ю до жирів»). Всі ефірні олії можна розташувати на горизонтальній шкалі, у лівій частині якої розмістяться вологі масла, а в правій — сухі. До числа вологих ефірних масел відносяться, зокрема, олії герані і троянди, в яких високий вміст спиртів, а до числа сухих, «жиролюбивих», — цитрусові і соснове масла, багаті терпенами. Нейтральними на цій шкалі, як і на попередній, виявляються масла лаванди, шавлії мускатної, пупавки, базиліка, анісу і естрагону.

Таким чином, ми маємо можливість сполучити дві шкали — горизонтальну і вертикальну — і побудувати кругову діаграму, яка допоможе нам визначати переважну енергію того чи іншого масла. Гарячі і вологі масла потраплять в нижню ліву чверть кола, відповідну Пітта — гарячої і вологої доші, що складається з елементів вогню і води. Холодні і вологі масла потраплять у верхню ліву чверть, відповідно Капха — холодної і вологої доші. Холодні і сухі масла виявляться у верхній правій чверті, відповідної Ваті — холодній і сухій доші. Розподіливши ефірні масла на цій круговій діаграмі, ми краще зрозуміємо їх енергетичні якості і зможемо з’ясувати, яку з трьох дош стимулює те чи інше масло.


  ПОДПИСЫВАЙТЕСЬ НА НАШИ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛЫ О ЗДОРОВЬЕ ПО АЮРВЕДЕ  🙏 Ayurveda_UA

АЮРВЕДА UA
https://t.me/ayurvedaua

Первый Телеграм канал на украинском языке о здоровом образе жизни с помощью Аюрведы и других восточных медицинских систем. Самая выборочная и полезная, интересная и актуальная информация для достижения идеального здоровья.

Ayurveda_Portal

АЮРВЕДА ПОРТАЛ
https://t.me/ayurveda_rosa

Наш второй, международный русскоязычный Телеграм-канал для любителей аюрведы всего мира. Двуязычным согражданам рекомендуем подписаться на оба канала.

Вы узнаете много интересного и полезного : статьи, видео, интервью, афоризмы, рекомендации, рецепты вегетарианской кухни, и все то, что поможет вам получить проверенные тысячелетние знания о психическом и физическом здоровье человека.

Аюрведа – древнейшая наука не только о том, как жить без болезней, но и о том, как стать эффективным и счастливым. Уникальное знание себя, работы тела, которое полезно для вас. Наверное, самая важная информация в нашей жизни.

Переходите по ссылкам, знакомьтесь с секретами аюрведы. Обязательно подписывайтесь, будьте здоровы и счастливы, дорогие друзья!

Автор: Роса ТВ
Теги
Как нельзя пить чай — 9 заблуждений
Музыкальный альбом Paul Lawler "True Champissage"
Боннский суп: суперсжигатель лишнего веса
10 продуктов здоровья
Как быстро восстановить здоровье и силы после новогодних праздников
45 шагов по дороге перемен
Хлеб в Аюрведе
Живая матрица. Наука исцеления
7 женских бед
Эмоции как лекарства и возбудители болезней
Интервью с тибетским доктором Ринченом Тензином
Откровение биохимика Шейна Эллисона: "Лекарства производятся для того, чтобы сократить населени...
Ученые доказали эффективность голодания для продления жизни
Аюрведа и три закона мироздания
Аюрведа о холестерине
Способы естественного увеличения мелатонина

Login


Lost your password?

РОСА ТВ - МІЖНАРОДНИЙ ПОРТАЛ ЗДОРОВЬЯ, АЮРВЕДИ ТА ДУХОВНИХ ПРАКТИК

 Виберіть, будь-ласка, мову перегляду та закрийте вікно хрестиком

  EnglishFrenchGermanItalianPolishRussianSpanishUkrainian